Off-road araç modifiye eklentiler kanunen yasak mı? Sigorta karşılar mı?

 

Örnek olarak Off-road aracımızı çarpıcı bir renk ile değiştirmek istiyoruz şeker pembesi yada haki renk kamuflaj desenler örnekler çoğaltılabilir.

Bu şekilde bir off-road modifiye de işiniz kolay TÜVTÜRK muayene istasyonunda renk tespiti ve hemen ardından noterden ruhsata işletme işlemi ile 500-600 TL gibi bir tutara renk modifikasyonu yasal hale geliyor.

 

Bu ve buna benzer sürüşünüzü etkilemeyecek trafikte başka araçların seyrini etkilemeyecek modifikasyonlarda işler yasal olabilir. OFF-ROAD yol dışında yapılıyorsa zaten trafikte değilsiniz de. Peki ya karayollarında seyir eden bir offroad aracınız varsa?

 

offroadGelelim aracın teknik donanımını değiştirdiğiniz durumlara.

Ön arka tampon koruma demirleri ( kasko ya işlenebilir)

Yan basamaklar ( kasko ya işlenebilir)

Aracın üreticisi tarafından belirlenen ölçü dışında kullanılan jant lastik ebatları. ( kasko ya işlenebilir ama kaza anında hasar ret edilme olasılığı yüksek kaza senaryosuna göre yorumlanır.)

Abartı egzoz sistemleri ( kasko ya işlenmiyor maalesef)

Carbon fiber orijinal olmayan ek parçalar ( marşbiyel ekleri çamurluk dodikleri rüzgazlıklar vb.) ( kasko ya işlenebilir)

Başka marka araçların dingil sistemleri, makas sistemlerinin araca uyarlanması ( kasko ya işlenmiyor maalesef hasar kaynağı ise araçta bulunan diğer hasarlar da ödenmez.)

Spor koltuklar ( fabrika ölçülerinden küçük yada büyük ölçüde olması durumunda) ( kasko ya işlenmiyor maalesef hasar kaynağı ise araçta bulunan diğer hasarlar da ödenmez.)

 

Çeki demiri  ( kasko ya işlenebilir)

Orijinal olmayan aydınlatma sitemleri ( kasko ya işlenebilir)

Tavan selesi, port bagaj ( kasko ya işlenebilir)

 

Kısacası aracın fabrika çıkışında olmayan parçalar olası kaza durumunda haklı olsanız dahi sizi yüzde yüz kusurlu çıkarabilir. Kaskoya işletmek için aracınızın üzerinde ki aksesuarları sigortacınızı mutlaka bildirin.

Olası bir kaza anında trafik sigortanız aracınızın üzerinde ki o çok değerli maddi olarak da çok pahalı aksesuarı ödemiyor taktığınız yerde olması gereken orijinal parçanın maliyetinde değerlendiriyor. Hatta parçayı sigorta şirketi gönderiyorsa orijinalinde olan parçayı yolluyor.

Aracınızın yasal olarak trafiğe çıkmasında bir engel yok ise.

Taktırdığınız aksesuar parçalarının faturası varsa.

Proje gerektiren işlemlerde TUVTURK muayenesi yapılıp ilgili mühendisler odasından alınan proje ile parça ruhsata işlenmiş ise.

Trafik sigortası kaza anında karşı araca verdiğiniz hasarı öder ya da karşı aracın sigorta şirketi sizin bu parçalarda ki hasarlarınız da dahil olmak üzere tüm hasarlarınızı kusur durumuna göre öder.