Kötü Hava Nedeniyle Meydana Gelen Bir Araba Kazasından (çarpışmadan) Sorumlu muyum?
Normal mevsim şartlarında hava nasıl olursa olsun her gün araba kazaları oluyor . Ancak kış yaklaşırken kötü hava koşulları nedeniyle trafik kazası endişesi artıyor. Normal koşullarda trafikle başa çıkmak yeterince zordur. Sis, yağmur, karla karışık yağmur, kar veya dondurucu yağmur eklediğinizde, bir araba kazası için mükemmel koşullar yaratırsınız. Ne yazık ki, sigorta şirketleri geçerli araba kazası iddialarının da kötü havayı bahane olarak kabul etmiyor.
Kötü Hava Nedeniyle oluşan kaza da kusur oranı kim de?
Bir araba kazası nedeniyle başka bir sürücüden tazminat almanız için, diğer sürücünün bir şekilde ihmalkar olduğunu ve bu ihmalin kazayla sonuçlandığını kanıtlamanız gerekir. Yaralanmalarınızın ve hasarlarınızın kazadan kaynaklandığını da kanıtlamalısınız. Oluşan kazadan dolayı bir kusurunuz olmadığını düşünüyorsanız bunu kanıtlamanız için olay yerinde mutlaka resim çekin.
Kötü hava koşullarında bir araba kazasında ihmalin kanıtlanması karmaşık olabileceğinden, kazadan sonra mümkün olan en kısa sürede acenteniz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Kötü Hava Nedeniyle Meydana Gelen Bir Araba Kazasından Sorumlusunuz ama suçlu olup olmadığınız tartışılır. Bunun yanında aşağıdaki şartları yerine getirmiyorsanız suçlusunuz da demektir.
Sürücülerin Bakım Görevi
Her sürücünün, bir çarpışmayı önlemek için aracın kontrolünü sürdürme görevi yoldaki diğerlerine karşı görevi vardır. Kötü hava koşullarında bir araba kazasında anahtar, sürücünün hava koşullarından ziyade sürücünün ihmalinden dolayı aracın kontrolünü sağlayamadığını kanıtlamaktır. Sürücülerin koşullara uygun bir düzeyde özen göstermesi gerektiğini anlamak önemlidir. Kötü hava koşullarında araç kullanıyorsanız, hava koşulları nedeniyle daha yüksek düzeyde özen göstermelisiniz.
Örneğin, hafif bir yağmur yağıyorsa ve yol çok ıslak değilse, hız sınırında araç kullanmak muhtemelen güvenlidir. Ancak yağmur sertse suyun yolda durmasına ve görüş mesafesinin azalmasına neden oluyorsa, sürücü hızı düşürmelidir. Herhangi bir yoldaki hız sınırı, optimum yol ve hava koşulları için ayarlanır. Koşullar değişirse, sürücü maksimum hızı buna göre ayarlamalıdır. Bu nedenle, yağmurlu havada bir sürücü kontrolden çıkıp başka bir otomobille çarpışırsa, o sürücü hız yapmasa bile sorumlu tutulabilir. Bu, koşullar için çok hızlı sürüş olarak adlandırılır.
Kötü hava koşullarında sürücünün ihmalkar olabileceği diğer yollar şunlardır:
- Aşınmış lastikler veya aşınmış ön cam silecekleri ile sürüş
- Ön cam silecekleri veya ışıkları kullanmamak
- Dikkati dağılmış sürüş
- Bozuk sürüş
- Uykulu veya yorgunken araba kullanmak
- Agresif veya dikkatsiz sürüş
- Trafik işaretlerine veya yol işaretlerine uymamak
Aslında Hava durumu, hangi sürücünün bir araba kazasına neden olduğunu belirlerken bakılan birçok faktörden sadece biridir .
Örnek; Kayseri de Hava durumu ne olursa olsun bir çarpışmada ihmalkar olan sürücü hava şartlarını öne sürüp kusur oranını değiştiremez.
Hasarsız günler diliyorum. Mini onarım için makalemi incelemeyi unutmayınız.